Beste gemeenteleden van Jachtlaankerk en Kapel Hoog Soeren,

“En dan ten slotte het weeroverzicht:

vannacht eerst nog donker,

morgen kans op meer licht.”

Dit briljante, beknopte gedichtje van Lévi Weemoedt geeft in alle eenvoud treffend weer waar het in deze tijd naar Pasen over gaat. De Lijdensweek. De Goede Week. De Stille Week. Evenzoveel benamingen voor het geheimenis dat we met elkaar willen vieren.

De coronatijd waarin we leven is een tijd van confrontatie met het donker en de nacht, met het lijden in de wereld, en in elk mensenleven. De lange lockdown met troebel perspectief weegt steeds zwaarder en menigeen loopt mentaal op zijn of haar tandvlees. Vannacht eerst nog donker. Maar doordat we toeleven naar het Paasfeest wordt het midden in de lockdown toch ook een tijd van verwachting, van perspectief, van hopen op goede tijden voor ieder mens die het te kwaad heeft. Morgen kans op meer licht.

Al de hele Veertigdagentijd volgen we met elkaar die weg, van nacht en ontij naar licht en good tidings. Die weg wordt sinds Palmzondag gekleurd door bijzondere dagelijkse vieringen, gekoppeld aan het muzikale PassionProject van Jachtlaankerk en Kapel Hoog Soeren: The Sound of Silence. We krijgen daar veel waarderende en dankbare reacties op van gemeenteleden, waaronder deze:

• “Wat hebben jullie het weer goed voor elkaar met zo’n prachtig muziekproject in de Stille Week! In deze moeilijke tijden brengt muziek altijd hoop en verbinding. Heel veel dank voor jullie inzet.”
  • “Indrukwekkend wat ik beleef de afgelopen 3 avonden.”
  • “Wat mooi met monoloog, gebed, piano en zang. Zo eenvoudig en indrukwekkend, bedankt.”
  • “Grote waardering! In een tijd waarin we niet goed meer weten wat nog overeind ‘staat’, blijft onze kerk verbinden. Het zal de Paas dichterbij brengen, de rest gaan we zelf doen.”

Het is inderdaad bijzonder om te zien hoe dit project in korte tijd tot stand is gekomen dankzij de inzet van velen, en van sommigen nog in het bijzonder, die er veel tijd en energie in gestoken hebben. Alle namen zijn te vinden voorin het liturgieboekje van het project. Nog veel liever zouden we deze Stille Week en Pasen fysiek met elkaar in de kerk vieren, en het gemis doet zich voelen, maar ik ben blij dat we op deze manier toch verbonden zijn, en ons – via beeld en geluid – kunnen laten inspireren door dit eindeloze geloofsverhaal van hoop en liefde.

We moeten het nog even volhouden, ieder apart en met elkaar, op de weg uit deze lockdown en haar beperkingen. Er komen betere tijden, al laten ze nog even op zich wachten. Dus houd moed, heb lief en denk op je donkerste momenten aan het weerbericht van Lévi Weemoedt: vannacht eerst nog donker, morgen kans op meer licht.

Ik wens jullie een opgewekt Pasen toe!

Hartelijke groet, en goede moed,

Ds. Michiel de Leeuw