Voor de ouderen is er nauwelijks versoepeling van corona-maatregelen in zicht. Dat valt niet mee. Niemand kan zeggen hoe lang dit nog duren zal. En toch horen we in de contacten die er zijn per telefoon geen geklaag.

Ja, het gemis om bij elkaar te kunnen zijn en iemand aan te raken is er duidelijk. Ook geen koffiepraatje na de kerkdienst, maar velen volgen wel de dienst die wordt uitgezonden vanuit de Grote Kerk. Het goed afstemmen lukt steeds beter, met de computer of via de radio. Het is fijn dat er nu ook beeld bij is gekomen. De nieuwsbrief wordt ontvangen en gelezen en er wordt over nagepraat per mail of telefoon.

Wat opvalt, is het vermogen om te accepteren wat je niet kunt veranderen en zoeken naar dingen die nu wel kunnen. Bezig zijn met het uitzoeken en opruimen van dingen waar je steeds niet aan toe kwam leidt ook af van de zorgen om eigen gezondheid en zorgen om familie en vrienden. Vertrouwde gewoonten om bijvoorbeeld een verjaardag te vieren vallen weg.

Daarvoor in de plaats komen soms ludieke acties, waarbij een jarige toegezongen wordt met behoud van afstand, vanaf de straat of met gezamenlijke beeldtelefoon. Muziek en tekeningen doen het goed. Kleine dingen krijgen weer aandacht en attenties worden extra gewaardeerd. Het contact geeft aan dat je er niet alleen voor staat. Iedereen heeft hier mee te maken en het is goed als we elkaar steunen en bemoedigen.

Hartelijke groet,
Dineke Oosterkamp en Marijke Schippers