Van 9 tot 16 juli zijn we met een groepje jongeren voor een week afgereisd naar kloostergemeenschap Taizé in Frankrijk. Jongeren uit de Jachtlaankerk, Goede Herderkerk en De Drie Ranken. Het was voor ons allemaal een nieuwe ervaring.

Jaarlijks trekken vele duizenden jongeren uit de hele wereld naar Taizé, waar de gemeenschap een teken van vrede en vertrouwen in de wereld wil zijn. De jongeren worden gastvrij en hartelijk ontvangen. Om samen naar gemeenschap met God te zoeken door ontmoeting, vieringen, stilte en persoonlijke bezinning. En om iets van innerlijke vrede, zin en inspiratie voor je leven te vinden.

Het is voor ons een boeiende, inspirerende èn gezellige ontdekkingstocht geworden. In onze week waren er zo’n 1500 jongeren bij elkaar. Al gauw werden innige vriendschappen opgebouwd met vooral Zweden en Duitsers.

Elke dag was er een ochtend-, middag- en avondviering in de kerk. We hebben uitgerekend dat we in één week meer dan 20 uur in de kerk hebben doorgebracht; sommigen van ons nog meer, omdat ze na de avondviering graag nog een tijdje bleven zingen. Want zingen kunnen ze in Taizé! In het Frans, Duits, Zweeds, Pools, Spaans, Arabisch, Nederlands, Engels, Latijn en ga zo maar door. Het werkt bijna verslavend, door de ontspannen, meditatieve sfeer en cadans in de vieringen.

Iedere morgen gaf broeder Jérémy een boeiende bijbelintroductie met veel humor, waarna we in groepjes uiteen gingen voor gesprek en uitwisseling. ‘s Middags deden we een workshop óf we gingen toiletten schoonmaken: ik zal niet beweren dat dat laatste even inspirerend was, maar gezellig was het wél!

In de vrije tijd kon er worden ontspannen in de Stiltetuin, gelezen, gemijmerd of wat slaap ingehaald. Ook hebben we een ontmoeting gehad met een Nederlandse broeder, afkomstig uit Apeldoorn(!). ’s Avonds na de viering was er altijd nog de bar waar we elkaar èn vele anderen konden ontmoeten en waar ook gedanst en muziek gemaakt werd.

We zijn allemaal enthousiast en geïnspireerd teruggekomen van onze reis en we hopen dan ook dat we volgend jaar nog meer jongeren kunnen enthousiasmeren om Taizé (en zichzelf) te ontdekken!

Bekijk ook de vlog die de jongeren van de reis hebben gemaakt: https://youtu.be/6rQRYBiSbks

Ds. Michiel de Leeuw