Eerste kerstdag speelden kinderen het Godly Play Poppenspel in de dienst in de Jachtlaankerk. De prachtige vilten poppen uit de kerststal speelden hierin de hoofdrol. Onder begeleiding van het kinderkoor brachten de kinderen de poppen naar de stal. Terwijl twee jonge vertellers het kerstverhaal vertelden vertoonden kelderkerk-junior-kinderen passende beelden. Aan het eind van het spel brachten alle kinderen zelfgemaakte lichtjes naar de stal en zong iedereen de Christmas samba. Na afloop kregen we vele enthousiaste reacties.

Godly Play is gebaseerd op het Montessori onderwijs. Het nodigt kinderen uit om te spelen met bekende Bijbelverhalen. Vaak geeft het een frisse blik op het verhaal. Zoals op de eerste zondag van advent die over profeten gaat. “Profeten zijn mensen die de weg wijzen”. Het eindigt met: “…Misschien zit er wel eentje in deze kring?…”. Het brengt de verhalen dichtbij. Het zet je aan tot reflectie. Een veel gestelde vraag daarbij is: “Waar ben jij in dit verhaal?”. Een mooie vraag om jezelf te stellen bij elk verhaal denk ik. Zelf vraag ik me dat als Godly Play-verteller ook steeds weer af bij elk verhaal dat ik me eigen maak.

Zelf vertel ik al een paar jaar Godly Play in de Kinderkring van de Jachtlaankerk. Deze advent volgden we Godly play. Samen met de profeten, de heilige familie, de herders en de wijzen gingen we op weg naar Bethlehem. Van tevoren vroeg ik me af of het adventsproject gedurende 4 weken achter elkaar de kinderen zou boeien. Maar tijdens het Godly Play verhaal over het mysterie van kerst ontstond er iets moois, kinderen herkenden delen uit het verhaal en namen het mee naar huis. Een moeder vertelde me bijvoorbeeld dat de adventskaars thuis nu ook op een bijzondere manier werd gedoofd, waarbij haar zoontje sprak over het licht dat zich verspreidt over de ruimte, hij speelde het verhaal thuis na. Op eerste kerstdag kwam alles mooi samen in het kerstspel.

Houkje Hibma