Onze Wijkkerkenraad heeft zijn Visie over Kinderen en Jongeren in onze Wijkgemeente geformuleerd in drie kernbegippen: dialoog, levensbeschouwelijke ontwikkeling en de lerende gemeenschap. Het beleidsplan met daarin de visie is opgenomen onder de tab “Beleidsplan jeugd”.

Karin Veldkamp is onze jeugdouderling.

Kinderen en jongeren hebben een belangrijke plaats in onze wijkgemeente. Daarom organiseren wij voor hen tal van activiteiten.

Voor de communicatie over de kinderkring, de kelderkerk en de jongerensoos wordt veel gebruikt van een App-groep en van e-mail. Daarom is het handig als we van iedereen een 06-nummer en/of e-mailadres hebben. Dit kunnen jullie doorgeven via de mail: of via WhatsApp: 06 14920166 (Karin Veldkamp). Daarbij graag de namen en leeftijden van de kinderen opgeven, zodat we ze in de juiste App-groep kunnen plaatsen.

Oppasdienst

Voor kinderen van 0 – 4 jaar

Elke zondagochtend (ook in de zomervakantie) wordt er tijdens de dienst in de Jachtlaankerk voor kinderoppas gezorgd. De oppas is vanaf 9.30 uur aanwezig in een nevenruimte van de kerk.

Voor de zegen of na de dienst kunt u uw kind(eren) weer ophalen.

Heeft u, heb jij…

– speelgoed, voorleesboeken, tekenpapier e.d.

– vragen, opmerkingende mogelijkheid om mee te draaien in het oppasrooster

neem dan contact op met:
Myrthe Kuiper
telefoon 06 12 35 59 99
e-mail: 

Kinderkring

Kinderkring

Kalender Kinderkring voorjaar 2023

1-4 zaterdagmiddag knutselen we palmpaasstokken bij de Grote Kerk
2-4 is er kelderkerk junior en lopen we in optocht met onze stok de kerk in,  die dag krijg je ook het paashaantje
9-4 met Pasen staat de Lente centraal, we doen buiten spelletjes en verstoppen eieren
16-4 kinderkring groenWe gaan buiten weer zonnebloemen zaaien en hangen de insectenhotels op
2
3-4 is er voor groep 7-8 kelderkerk junior
29-4 is de grote klusdag van kinderkring groen, dan gaan we achter de kerk de gedachtenis-tuin inrichten, kom gezellig helpen met je familie?
7-5 kinderkring groen
14-5 is er voor groep 7-8 kelderkerk junior
28-5 vieren we Pinksteren
4-6 is er voor groep 7-8 kelderkerk junior
11-6 Afscheid groep 8 en jongerendienst
25-6 kinderkring groen
2-7 is er voor groep 7-8 kelderkerk junior en sluiten we het seizoen na de dienst feestelijk af

Bollen
Zondag 25 september hebben we de de eerste kinderkring groen van het nieuwe seizoen gehad. Samen hebben we in de strook langs de stoep 240 bloembollen geplant speciaal voor bijen en vlinders. Die gaan hopelijk volgend voorjaar zorgen voor een bloemenpracht.

Zaden
Inmiddels hebben we ook de zaden van de zonnebloemen geoogst. Gelukkig bloeien er nog diverse bloemen, wat nectar geeft voor bijen en vlinders. Deze winter laten we de bloemen staan omdat het een schuilplaats is voor insecten. Volgend voorjaar zaaien we weer opnieuw in.
Ook de zaadjes die er nog zitten zijn voer voor vogels deze winter.

Kruiden
In de tuintjes voor aan de weg staan kruiden en aardbeien. Binnenkort gaan we naambordjes bij de kruiden plaatsen, zodat iedereen ze kan plukken.

Zaadbommetjes

In de Kinderkring zijn er 13 maart zaadbommetjes gemaakt.
In de zaadbommen zit een bloemenmengsel van 1-, 2-jarige bloemen en vaste planten, speciaal samengesteld om bijen te helpen.

Na het drogen is het tijd om bloembommen te werpen: hiervoor zoeken we naar die plek in de buurt die wel wat bloemen kan gebruiken!   🌷

Wil jij thuis ook aan de slag? Volg dan het recept.

De volgende Kinderkring groen is op 3 april.
Tot ziens in de Kinderkring.🌼

RECEPT ZAADBOMMEN:
– 4 eetlepels klei (betoniet)
– 5 eetlepels potgrond
– 1 theelepel bloemenzaadjes
– 1 kom
– 1 lepel
– weinig water
– 1 eierdoos
Roer de droge klei, potgrond en zaadjes in een kom, druppl er water bij en blijf roeren tot het plakt (niet te nat!)
Maak bolletjes van ongeveer 3 cm doorsnee en je zaadbom is klaar!

Duurzaamheid

In Kinderkring en Kinderkring junior gaan we samen aan de slag met Duurzaamheid:
Dat doen we dat zwerfafval, bloemen zaaien en oogsten, insectenhotel bouwen, kleding ruilen, blote voetenpad en ….. nog veel meer.

In de Adventperiode en de 40-dagen tijd werken we aan Projecten.

En natuurlijk is er ook Godly Play.

Actuele informatie krijg je via de kinderkringapp en via de website.

 

Met kinderkring maken we elke zondag 2 groepen. De jongste groep is bedoeld voor de kinderen die op de basisschool in groep 1 tot en met 4 zitten. De oudste groep is: groep 5 tot en met 8 van de basisschool.

Kelder-workshops2Kinderkring1

 

 

 

 

Eens in de 6 weken is er kinderkring+. Dan vertellen we een verhaal met Godly Play en hebben we ruim tijd om te werken omdat we tijdens de collecte niet terug de kerk ingaan. De data voor Godly Play zijn opgenomen in de kalender/activiteiten.
Zit je in groep 7 of 8 dan hebben we speciaal voor jou 1 keer in de drie weken apart kinderkring, tegelijk met de kelderkerk.

Kelderkerk

Kelderkerk

Voor jongeren (12+ en 16+).
Ongeveer om de drie weken is er op zondag een eigen viering in de kelder van de Jachtlaankerk. Van 10.00 tot 11.00 uur komen ze daar om elkaar te ontmoeten, te vieren, te praten, te luisteren naar elkaar en gezellig samen te zijn.Kelderkerk

Kelderkerk is de plek waar je mag luisteren, ontmoeten, lachen, denken, vieren, praten en je eigen geluid mag laten horen, of juist stilte wilt brengen.

 

Kinder- en Jongerenkoor

Houd je ervan om te zingen? Kom dan eens meedoen!

Kinderkoor:
Elke donderdagavond van 18:45-19:30 uur repeteert het kinderkoor van de Jachtlaankerk.
Iedereen vanaf groep 3 (iedereen die een beetje kan lezen en/of snel liedjes uit het hoofd leert) kan mee komen zingen. Tijdens een repetitie zingen we liedjes en doen we oefeningen en spelletjes om te ontdekken wat je allemaal met je stem kunt doen. Een aantal keer per jaar zingen we mee in een kerkdienst. Onder meer met Kerst, Pasen en in doopdiensten.
Je kunt je aanmelden bij Martine Brussee. .

Jongerenkoor:

Jongeren werken een aantal keer per jaar mee aan een dienst. In de weken
daarvoor wordt dan samen gerepeteerd. De repetitiedagen/-tijden worden per keer afgesproken.
Lijkt het je leuk mee te zingen, meld je dan bij Esther Tuinier. 055-355 12 13,  .

Meedoen?
Lijkt het je leuk om mee te komen zingen, neem dan contact op met Martine of Esther. En: kom een keer kijken!

Voor foto’s: zie het foto-album: repetitie kinderkoor

Catechese

Catechese groep 7 en 8 Apeldoorn West (Jachtlaankerk, Goede Herderkerk en Grote Kerk)

Voor de kinderen uit groep 7 en 8 uit de Jachtlaankerk, Grote Kerk en Goede Herderkerk, is er catechese. Gezellig èn leerzaam.

Groep 7: 9, 16, 23, 30 november en 7 en 14 december in de Goede Herderkerk. Aanmelden via de app, telefoon of mail naar Reveline Stoop, 06-42559373,
Groep 8-ers ontmoeten elkaar in het voorjaar van 2023 in de Jachtlaankerk.

Met groep 7 hebben we het over de vraag: ‘Wat zie je en wat betekent het?’ We hebben het over allerlei dingen die je in en rond de kerk hoort en ziet. We vertellen verhalen, we gaan samen een keer ergens naar toe, we versieren kaarsen, je leert een paar woorden Hebreeuws, en nog veel meer.

Bijbelclub voor jongeren uit groep 8 van de Jachtlaankerk, Goede Herderkerk en Grote Kerk op maandagmiddag van 15.15-16.15u in de Jachtlaankerk. Data: 6, 13, 20, 27 maart en 3 april. Begeleiders: ds. Michiel de Leeuw en Marja Versteeg. Thema’s: de geheimen van de 40-dagentijd en Pasen, vasten-challenge aan, een Seidermaaltijd, speurtocht door de kerk op zoek naar oude symbolen en verhalen en een bijbelse proeverij.
Meer informatie bij: Marja Versteeg:

Cathechese groep 7

In november en december 2021 heb ik catechisatie gevolgd bij dominee Annelies Jans en Rêveline Stoop in de Goede Herderkerk. We zijn met zes kinderen van de Grote Kerk, een van de Goede Herderkerk en vier uit de Jachtlaankerk.

We beginnen met drinken en wat lekkers erbij. Als iedereen er is horen we wat we gaan doen en mogen we zelf aan de slag. De eerste keer hadden we het over het geloof, hoe mensen vroeger geloofden. Tijdens het gesprek hierover leerde ik dingen die ik nog niet wist.

We hebben ook Hebreeuws gehad, uitleg over de betekenis van woorden en we hebben onze naam in het Hebreeuws geschreven. Ook ging het over de betekenis van de naam van God en hoe mensen vroeger hun naam kregen. Bijvoorbeeld hoe ze er uitzagen of wat ze deden. Iemand die een bizon niet durfde dood te maken omdat er een kleine bizon bij liep werd Bizonvriend genoemd, iemand die een bizon had doodgeschoten kreeg de naam Vuurpijl. We hadden het ook over de betekenis van onze eigen naam. Die hebben we daarna in speksteen geschreven.

De keer erna zijn we naar de begraafplaats aan de Soerenseweg geweest. We hebben gezocht naar Bijbelse symbolen op de graven.  Ook hebben we een kaars gemaakt met verschillende symbolen, dit vond ik erg leuk om te doen.

Ik vind catechisatie leuk, omdat ik het leuk vind om met dominee Annelies over het geloof te praten en omdat we leuke dingen doen. In het voorjaar hoop ik naar de catechisatie te gaan in de Jachtlaankerk bij dominee De Leeuw.

Tamar Bosch 

 

Gespreksgroep voor 16+

Geloven 2.0: gespreksgroep voor 16+  (JLK, GHK en GK)

“Geloven 2.0”  is een platform voor jongeren van 16 jaar en ouder, die eens bewust en kritisch over hun geloof en leven willen nadenken. Wat houdt je bezig? Wat vind je belangrijk? Waar heb je vragen bij?

Qua geloof: wat heb je meegekregen en wat kun je daar zelf mee? Hoe ontwikkelt zich dat? Hoe kijk je aan tegen God en Jezus, de bijbel, het leven en de wereld?

We komen 1x per maand bij elkaar, op zondagavond van 19.00 uur tot 20.30 uur (hét moment waarop iedereen kan), op de volgende data:
Zondag 4 september
Zondag 9 oktober
Zondag 6 november
Zondag 11 december
Data in 2023 spreken we later af.

Aan het eind van het seizoen komt de mogelijkheid ter sprake om in een feestelijke dienst belijdenis van je geloof te doen, maar alleen voor wie dat wil en daaraan toe is.

Wil je meedoen, of wil je meer weten? Contact: ds. Michiel de Leeuw, / tel. 0642089096.

Activiteiten

Nacht zonder dak

In de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 september hebben acht stoere kelderkerkers in de open lucht geslapen. Met de nacht-zonder-dak actie wilden zij de kou trotseren en aandacht vestigen op zwerfjongeren en vluchtelingen, waarvoor het niet vanzelfsprekend is dat zij een dak boven hun hoofd hebben. Zij lieten zich sponsoren voor Stichting Zwerfjongeren Apeldoorn.

Markt & sponsoring
De daaraan voorafgaande weken hebben de jongeren diverse malen binnen de gemeente aandacht gevraagd voor hun actie. Ook op de startzondag, de week vóór nacht-zonder-dak, is er geld ingezameld. De markt waar gemeenteleden hun eigengemaakte spullen verkochten, bracht maar liefst 400 euro op. Ook hebben de jongeren hun best gedaan om zich te laten sponsoren door familie en vrienden zodat op zaterdagavond was het sponsorbedrag verdubbeld was! Een prachtig resultaat…

Zondag ochtend
Was het de solidariteit van de dominee met de jongeren was (hij bracht ook de nacht bij de jongeren in de buitenlucht door)? Was het de wervelende/prikkelende preek van die zondagochtend? Of was het toch het enthousiaste verslag van de jongeren tijdens de dienst?
We zullen het niet exact weten, maar de gemeente heeft het sponsorbedrag meer dan verdubbeld. In totaal is er ruim 1.600 euro voor het goede doel ingezameld!

Wat kan daar allemaal voor gedaan worden?
Heel veel. De stichting zorgt voor hele praktische zaken zoals bijvoorbeeld de betaling van de borg voor een huurkamer. Of men regelt voedsel- en kledingbonnen voor de jongeren. Heeft men tijdelijk onderdak nodig dan staan zij ook voor je klaar.
Eigenlijk is het hele praktische hulp, maar toch zo noodzakelijk! Het gaat om de kleine dingen en dat jongeren gezien en erkend worden. Vaak is die hulp het zetje wat jongeren nodig hebben om hun leven weer op de rit te krijgen. Gewoon je hand uitstrekken naar diegenen die het hard nodig hebben, precies zoals Jezus dat ook deed.

 

Beleidsplan jeugd

Beleidsplan Jeugd

Onze Wijkkerkenraad heeft zijn Visie over Kinderen en Jongeren in onze Wijkgemeente geformuleerd in drie kernbegippen:

  • Dialoog
    Binnen onze Wijkgemeente is steeds meer ruimte voor gesprek met kinderen in plaats van sec traditionele geloofsoverdracht. Tijdens bijv. de Kinderkring worden verhalen verteld op diverse aansprekende manieren voor kinderen; vanuit deze visie wordt een volgende stap gezet. Er wordt actief aan kinderen en jongeren gevraagd of ze zaken herkennen in hun eigen leven – vanuit hun eigen leefwereld. Wat hun ervaringen zijn. Welke vragen ze hebben. Welke ideeën. Dit helpt kinderen en jongeren verhalen, en de Bijbel, beter te begrijpen en ze eigen te maken.
  • Levensbeschouwelijke ontwikkeling
    Binnen onze Wijkgemeente, staan verhalen over God en Jezus in de Bijbel centraal. Door deze verhalen te verbinden aan ervaringen en beelden uit de belevingswereld van kinderen en jongeren, worden de verhalen als vanzelfsprekend betekenisvolle verhalen in hun eigen leven. Zo gaan geloof en ontwikkeling hand in hand.
  • De lerende gemeenschap
    Centraal in deze visie is het uitgangspunt dat ontwikkeling alleen plaatsvindt door interactie met de ander. Kinderen en jongeren leren dus door kennis, ervaring en ideeën en vragen uit te wisselen met elkaar – als onderdeel van de gemeente (schap). Door te delen, en vervolgens praktisch aan de slag te gaan, krijgen zij al doende iets mee van de hoop en verwachting die onze Wijkgemeente kenmerkt.

Kinderen en jongeren leren van elkaar, volwassenen leren van elkaar, volwassenen leren van kinderen en jongeren en zij weer van volwassenen. Deze visie is dus niet exclusief voor kinderen; deze visie draagt bij aan de ontwikkeling van de gehele gemeenschap.

De volledige tekst van het beleidsplan jeugd kunt u downloaden via “download beleidsplan jeugd Jachtlaankerk