Jachtlaankerk

JachtlaankerkSQ

Jachtlaan 143 7313 CW Apeldoorn

De Jachtlaankerk is in 2001 van binnen helemaal vernieuwd. Er was behoefte aan meer mogelijkheden: ontmoeting, muziek en andere activiteiten en er wachtte een groot onderhoudsbeurt. De kerk is in 1952 gebouwd door architect Schuring en in 1953 officieel in gebruik genomen. Zijn zoon architect Johan Schuring heeft de vernieuwing geleid.

Kom maar eens kijken!
Iedereen is hartelijk welkom om eens binnen te lopen.
De kerk is open voor, tijdens en na de kerkdiensten op zondag (10-11 uur) en verder op wisselende tijden wanneer de kerk gebruikt wordt voor allerlei kerkenwerk zoals vergaderingen, bijeenkomsten enz.
Op onderstaande tijden is er in de Jachtlaankerk altijd een koster aanwezig:
Maandag        10.00-14.00 uur
Woensdag:     09.00-14.00 uur
Vrijdag:           10.00- 14.00 uur

Internet

De diensten in de Jachtlaankerk zijn live te volgen via de Kerkomroep. Ook zijn via deze website diensten terug te luisteren.

Kerkzaal

Concert Roemeniegroep JLK 2014

jachtlaan-kruis

Vanuit het midden van de kerkzaal zie je aan de voorwand een groot koperen kruis. Het is heel open, je kunt er doorheen kijken.
In het kruispunt van de twee balken straalt een gouden zon zacht licht uit. Je wordt telkens verrast
Dit kruis gemaakt door Marleen Berg pakt de aandacht. Je wordt telkens verrast door mooie combinaties alsof lijnen en punten een spel spelen. Ernst en ontroering maar ook licht en ruimte wisselen elkaar af.

jachtlaan-tafel

Een half ronde tafel
Voor in de kerk staat op een groot podium een halfronde tafel, ruim drie meter doorsnee, van donker hout, gaaf afgewerkt. Laat je vinger maar eens langs de lijnen glijden dan voel je de gaafheid. De tafel staat centraal in de kerk want aan zo’n tafel is het begonnen in de eerste eeuw na Christus. Mensen vertelden elkaar de verhalen van God en van Jezus, over heil en vrede en hoe dat werkt in het leven van alle dag en ze deelden samen het brood.

jachtlaan-doopvontDoopvont
Bij de tafel hoort een doopvont met een opvallende mooie glazen schaal en verder de paaskaars en het overige meubilair. Alles in de zelfde stijl . Vanaf dit liturgisch centrum kun je zien dat de stoelen in de kerk in gebogen rijen staan, ze volgen de vorm van de tafel en het podium. Daarvandaan heb je ook mooi zicht op de stilteplaats achterin de kerk.

Stilteplaats

jachtlaan-stilteplaats

Voor wie stilte zoekt is de vroegere hoofduitgang uitgebouwd tot een kleine stilteplaats, licht door het vele glas en met een kaarsenboom om een lichtje te branden. Er wordt vaak gebruik van gemaakt. Je kunt er even stil zijn… …denken aan die ander, die er niet of niet meer is, misschien een naam noemen, mediteren of bidden. Misschien wordt de stilte gevuld. Aan de ene wand staan op glasplaatjes stenen met de namen van gemeenteleden die het afgelopen jaar overleden zijn en aan de andere wand staan geboortekaartjes. Geboren en gestorven en daar tussenin Licht.

Gedachtenis
Als er een gemeentelid gestorven is wordt in de kerkdienst de naam genoemd.
Dan loopt iemand tussen de mensen door naar de stilteplaats. In de ene hand houdt zij/hij een kaarsje, ontstoken aan de paaskaars, en in de andere hand een stukje natuursteen met de naam van de overledene, zij/hij geeft die steen een plaats en steekt een lichtje aan.

Ontwerp glas in lood ramen voor de Stilteplaats van de Jachtlaankerk
Kenmerkende elementen van het nieuwe glas in lood dat door Gaby Bovelander is ontworpen:

Licht en warmte
Zonnestralen dalen op ons neer
Een weg naar het licht
Een dak om onder te schuilen

Toegang tot Stilteplaats:
De Stilteplaats is te bezoeken op zondag van 8.30 uur tot 12.00 uur. Door de week kunt u de Stilteplaats bezoeken op de tijdstippen wanneer de kerk geopend is voor activiteiten. Informatie over de tijdstippen bij de kosters ().

Is de kerkzaal verhuurd of in gebruik voor bijvoorbeeld een uitvaart of huwelijk, dan spreekt het voor zich dat men niet zomaar kan storen omdat de Stilteplaats geen eigen ingang heeft. Er is bewust voor gekozen om het een onderdeel te laten zijn van de kerkzaal.

Kelder

Kelderkerk

De Jachtlaankerk heeft ook een vrolijke, door jongeren geschilderde kelder met een eigen bar voor de jongeren. Die hebben daar één keer per drie weken hun eigen kelderkerk.

Het orgel

jachtlaankerk-20140120-orgel

Op 9 april 2003 is het door de firma Reil gebouwde orgel in gebruik genomen.

Dispositie van het Reil-orgel:
Hoofdwerk: Praestant 8′ – discant dubbel, Cornet 4 st., Roerfluit 8′, Octaaf 4′, Quint 3′, Octaaf 2′, Mixtuur 3-5 st. en Trompet 8′ bas/discant.
Positief: Holpijp 8′, Viola di Gamba 8′, Open Fluit 4′ en Fluit 2′.
Pedaal: Subbas 16′ en Octaaf 8′.
Koppel Hoofdwerk – Positief, Koppel Pedaal – Hoofdwerk en Koppel Pedaal – Positief.
Tremulant gehele werk.
Manuaalomvang: C-f3
Pedaalomvang: C-d1
Toonhoogte: 440 Hz bij 16ºC
Stemming: Neidhardt 1724
Winddruk: 64 mm

Ringleiding voor slechthorenden

Bij gebruik van de ringleiding is het belangrijk om te letten op de plaats waar u gaat zitten.

Daarom deze tip:
Let op de grijze strip (ongeveer 1 cm breed) op de vloer van de kerkzaal.
De ontvangst van de ringleiding is het beste ca. 1.5 meter binnen die aanduiding.
In de hal van de kerk is nabij de buffetten ook een ringleiding aanwezig.

In de praktijk betekent dat, dat de ontvangst op de buitenste 2 à 3 stoelen in iedere rij (zowel aan de kant van de hal als aan de zijde van de buitenmuur) mogelijk minder is dan op de overige stoelen.

Informatie over de ringleiding met een plaatje en bijpassende tekst is tevens te vinden op de muur van de keuken in de kerk.