Movies that matter: God on Trial

In de categorie ''

‘In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven.’ – schrijft het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
Ook in het komend filmseizoen in de Goede Herderkerk staan we stil bij oorlog en vrijheid. We kijken en bespreken met elkaar films die in het teken staan van deze thema’s.
Wat voor films? Movies that matter. Op het witte doek in de Goede Herderkerk zien we films die ertoe doen: films die ons doen nadenken over het lijden en (de onmogelijkheid van) Gods rol hierin, films over hoop te midden van hopeloosheid, films over moed te midden van moedeloosheid. Met andere woorden: films die ons doen stilstaan bij de vrijheid waarin we leven, en bij onze verantwoordelijkheid om vrijheid door te geven.

God on Trial

Auschwitz, 1943. In een sombere barak in concentratiekamp Auschwitz wacht een groep gevangen hun afschuwelijke lot af. Geheel in lijn met de Joodse traditie waarin de mens met God discussieert, besluiten de gevangenen God ter verantwoording te roepen. Waarom heeft God hen verlaten? Waarom staat God dit lijden toe? Is het heilige verbond met het Joodse volk verbroken? Is het een beproeving? Een brandoffer? Heeft God een nieuw verbond gesloten, maar nu met de nazi’s? Of is God toch genadig en is er een hoger doel voor dit alles? God on Trial is een aangrijpend verhaal waarin een debat over de wet (thora) transformeert tot een troostend gebed.

Begeleider: ds. Annelies Jans
Opgave: bij ds. Annelies Jans, e-mail: (tel.: 06-39183639)

Voor meer informatie verwijzen we je naar het programma Verdieping in Noord-West.